Doosan introduceert de nieuwe generatie middelgrote rupsgraafmachines welke voldoen aan de stage V eisen. De nieuwe modellen die hiermee gelanceerd worden zijn; de DX140LC-7 (14,6 ton), DX140LCR-7 (15,6 ton) en de DX160HT-7 (17 ton). Alle drie de graafmachines worden aangedreven door de Doosan D34 4-cilinder stage V dieselmotor met een vermogen van 86 kw (115pk).

SPC3 slimme stroomregelaars 

In alle nieuwe graafmachines zorgt het verbeterde brandstofverbruik van de motoren in combinatie met een nieuwe hydraulische hoofdklep en de nieuwe SPC3 (smart power controles) voor een grotere brandstofbesparing in vergelijking met de machines van de vorige generatie. Er zijn nu vier (voorheen acht) vermogensmodi beschikbaar op de graafmachines, welke de bediening helpen vereenvoudigen zodat dit minder complex is. De machinist kan de vermogensmodus zowel in eenrichting- als tweerichtingsmodus instellen.

De Doosan DX140LCR-7 rupsgraafmachine is een binnendraaier waardoor de machinist meer flexibiliteit heeft in een kleinere ruimte zonder in te hoeven leveren aan prestaties. Deze machine biedt ook een nieuw contragewichtontwerp dat verbeterde servicetoegankelijkheid biedt.

Het nieuwe Doosan DX160HT-7 rupsgraafmachine is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van klanten die een combinatie van een grotere bodemvrijheid, een versterkt rupsframe en een sterk tractiesysteem met versterkte bovenrollen nodig hebben voor werken in ruwe omgevingen en op projecten waarbij grotere afstanden afgelegd moeten worden.

Verhoogd comfort en controleerbaarheid

De ultramoderne cabine op alle drie de machines blinkt uit in ruimte en ergonomie, waardoor het comfort en het bedieningsgemak voor de machinist naar een nieuw niveau wordt getild. Naast een nieuwe stoel van hoge kwaliteit biedt de verbeterde cabine standaard meer functies dan andere machines op de markt. 

Andere nieuwe en belangrijke functies in en rond de cabine zijn:

  • Nieuw 8-inch Doosan smart touchscreen, 30% groter beeldscherm t.o.v. vorige modellen
  • DAB radio (handsfree en Bluetooth)
  • Doosan smart-key 
  • Volledig verstelbare lucht geveerde stoel met verwarming (optioneel ook met koelfunctie)
  • Parallel ruitenwissersysteem en nieuw ontworpen pedalen
  • Verbeterde luchtstroom voor ontdooien en airconditioning
  • 8x LED werklampen als standaard (optioneel 4x extra)
  • Optie is 360 graden camera 

De nieuwe graafmachines van Doosan maken gebruik van een slim hydraulisch systeem dat een verbetering van ongeveer 30% in aanbouwdelen biedt in vergelijking met eerder uitgebrachte modellen. Het nieuwe systeem past een slimme hydraulische logica toe voor een optimale verdeling van het hydraulische aanbouwdeel wanneer zowel de arm als het uitrustingsstuk tegelijkertijd werken. Met een nieuwe prioriteitsklep en een extra hydraulische leiding welke continu hydraulische stroom levert aan het aanbouwdeel, zelfs wanneer de arm wordt gebruikt. 

Nieuwe modus draaikantelstuk

Er is een nieuwe modus beschikbaar op het bedieningspaneel ten behoeve van het draaikantelstuk. Deze kan worden geselecteerd om een geoptimaliseerde hydraulische stroom te garanderen en helpt de nauwkeurigheid in het werk van het draaikantelstuk te maximaliseren door tegendruk te elimineren. Deze nieuwe modus is een speciale tweerichtingsstroom modus, maar wordt door de EPOS beheerd als een eenrichtingsstroom modus met directe terugkeer naar de tank in elke richting, om tegendruk te voorkomen en de stroom en controleerbaarheid te vergroten.

Nieuwe fine swingfunctie

De fine swingfunctie is eveneens een standaard functie op de nieuwe modellen. Deze minimaliseert het schudden van de machine bij het optillen en/of zwenken van objecten. Het vergroot ook de veiligheid van de werknemers en minimaliseert het risico op schade. Wanneer deze functie geactiveerd wordt, verdwijnt de overschrijding waardoor de graafmachines soepel de maximale zwenksnelheid kunnen bereiken. Dit terwijl de schok van de draaiomkering op het moment van stoppen wordt verwijderd, wat resulteert in een soepele stop.

Nieuw hijsoog

De nieuwe modellen hebben ook standaard een nieuw hijsoog dat deel uitmaakt van het gietstuk voor de bakbevestiging aan het uiteinde van de arm. De nieuwe hijsoog heeft een maximale capaciteit van 5 ton en is voorzien van een speciale businzet om vervorming van het hijsgat te voorkomen. 

Doosan connect

De nieuwe modellen zijn in de fabriek voorzien van het nieuwste Doosan connect systeem. Dit is een tool welke speciaal ontworpen is voor de Doosan reeks en uitgebreide informatie geeft over de machineprestaties in een dubbele modus (satelliet, mobiel netwerk). Het biedt een online gebaseerde oplossing voor het wagenpark die zeer nuttig is voor het beheren van de prestaties en veiligheid van de machines en het bevorderen van preventief onderhoud.