De Doosan DA30 Articulated Dump Truck (ADT) heeft de EquipmentWatch 2022 Highest Retained Value (HRV) Award voor Rear Dump Trucks gewonnen. Dit is een van de 30 prijscategorieën voor bouw-, hef-/toegangs- en landbouwmachines, allemaal gebaseerd op de toonaangevende database van EquipmentWatch en meer dan negen miljoen marktobservaties. De awards zijn het resultaat van meer dan 100 analistenuren die meer dan 27.000 apparatuurmodellen hebben beoordeeld en gerangschikt.

Volgens EquipmentWatch erkennen de datagestuurde prijzen uitmuntendheid onder fabrikanten van bouw-, hef- en landbouwmachines. EquipmentWatch gebruikt eigen algoritmen, afschrijvingsschema’s en andere gegevens, en hun analisten voorspellen welke uitrusting klanten vijf jaar in de toekomst een groter rendement op hun investering zal geven.

Beka Nemstsveridze, ADT Product Manager bij Doosan, zei: “Onze Doosan ADT’s staan bekend om hun prestaties, duurzaamheid en betrouwbaarheid. We zijn blij met deze Highest Retained Value award van EquipmentWatch, die voor onze dealers en klanten bevestigt dat ze met Doosan de juiste keuze maken.”

Beste prestaties in zijn klasse op ruw en zacht terrein

De nieuwste generatie ADT’s van Doosan zijn de modellen DA30-7 en DA45-7 die aan fase V voldoen. De DA30-7 en DA45-7 hebben een laadvermogen van respectievelijk 28 en 41 ton. De DA30-7 wordt aangedreven door de Scania Stage V-conforme DC09 9-liter dieselmotor met een vermogen van 276 kW (375 pk). De DA45-7 wordt aangedreven door de Scania Stage V DC13 13 liter dieselmotor met een vermogen van 368 kW (500 HP).

Zoals alle Doosan ADT’s hebben de DA30-7 en DA45-7 modellen een knikscharnier dat achter de keerring is geplaatst om een gelijke gewichtsverdeling naar de vooras te garanderen, zelfs bij maximale stuurknik. Dit in combinatie met een vrij zwenkbaar tandemstel achter zorgt voor een gelijke gewichtsverdeling naar elk wiel en garandeert een permanent 6-wielig contact en aandrijving voor een gelijke vermogensverdeling en uitstekende prestaties, vooral op moeilijke terreinen zoals zachte grond, oneffen oppervlakken, zeer steile hellingen, scherpe bochten of een combinatie van al deze moeilijke omstandigheden.

Als aanvulling op deze standaard, marktleidende 6×6 ADT-modellen heeft Doosan nu een nieuwe 4×4-versie van de DA45-7 ADT gelanceerd. Bedoeld om te concurreren met starre dumptrucks (RDT’s) in de 40-tons klasse, was de nieuwe 4×4 ADT een van de wereldpremières van Doosan op de Bauma 2022.

Bij de nieuwe 4×4 ADT zijn de truck en de cabine aan de voorkant dezelfde als bij de 6×6-modellen, met alleen wijzigingen aan de achterste dumper. Met een ZF EP8-420 transmissie is de 4×4 DA45-7 een tweeassige ADT met dubbele wielen achteraan en met een dumperdeel dat vergelijkbaar is met dat van RDT’s in de 40-ton klasse.